S/4HANA: SAP's business suite opnieuw uitgevonden

SAP heeft op 3 februari haar nieuwe business suite aangekondigd. Bill McDermott, CEO SAP AG, Hasso Plattner, SAP Founder and Chairman of the SAP Supervisory Board, en Bernd Leukert, Member of the Executive Board of SAP, hebben de SAP Business Suite for SAP HANA geïntroduceerd. SAP’s Next Big Thing. Bill McDermott noemt het zelfs SAP’s grootste aankondiging ooit.

Volledige business suite in de cloud én real-time!

Van R/2 naar R/3 en via ERP naar S/4HANA. SAP’s nieuwe business suite heet S/4HANA, SAP Business Suite 4 HANA. De S staat voor Simple, de 4 voor de vierde generatie en HANA voor de in memory database. Real-time business in de cloud met elk kwartaal een nieuwe S/4HANA release. Medewerkers hebben altijd en overal toegang tot de SAP business suite via hun webbrowser. Deze vernieuwde suite is niet alleen een stuk sneller, maar ook veel gebruiksvriendelijker met de Fiori interface.

S/4HANA is dus niet enkel de SAP business suite in de cloud, maar:
  • wordt volledig aangeboden in de gebruiksvriendelijke Fiori look & feel.
  • bevat een snellere database door de HANA In-Memory technologie en een vereenvoudigd datamodel.
  • kan snel geconfigureerd worden op basis van templates.

Waarom een nieuwe business suite van SAP?

Informatie is cruciaal. Informatie op het juiste moment, duidelijk en van goede kwaliteit. SAP wil haar business suite transformeren van een systeem dat vele records bevat naar een systeem dat inzicht biedt. Real time, vanuit de cloud en overal op elk apparaat te raadplegen. Hiermee worden eindgebruikers beter ondersteund in beslissingstrajecten.

S/4HANA is de enige real-time business suite ter wereld

Deze mogelijkheden moeten snel ingezet kunnen worden. Lange implementatie trajecten worden niet meer geaccepteerd. Dit maakt het ook echt ‘The Next Big Thing’. Er is namelijk geen enkele leverancier van enterprise software die alle functionaliteit in de cloud kan aanbieden in combinatie met de real-time analytische mogelijkheden.


Transacties/functies én analyse in 1 systeem

De nieuwe business suite combineert de transactionele en de analytische omgeving in één systeem. Je hoeft de transacties niet meer in het ene systeem te raadplegen en de analyses in een ander systeem uit te voeren. Een belangrijke stap vooruit, temeer omdat deze analyses ook real-time aangeboden worden. Hiermee kunnen nieuwe applicaties gebouwd worden die analyseren, voorspellen, aanbevelingen doen en simulaties mogelijk maken. Daar hoort ook een nieuwe user interface bij, gebruiksvriendelijke schermen op basis van de huidige webstandaard HTML5. Sam Yen, SAP’s Chief Design Officer, vertelt hierover: "We want customers because of user experience, not despite of user experience."
Het snel inzetten wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van templates voor de configuratie. Niet elke customizing tabel moeten nalopen, maar je kunt op basis van een template snel nieuwe instellingen doorvoeren.

Het nieuwe datamodel biedt meerdere voordelen

SAP is de huidige 400.000.000 regels code aan het herschrijven om optimaal gebruik te kunnen maken van de SAP HANA in-memory database. Aggregaten zijn niet meer nodig, dus ook het datamodel kan vele malen eenvoudiger opgezet worden. Het redundant opslaan van gegevens, dus op meerdere plaatsen, is niet meer nodig. Dat leidt tot een vermindering van de hoeveelheid opgeslagen data. De financiële module SAP FiCo is al herschreven en vorig jaar geïntroduceerd als SAP Simple Finance. Dit jaar volgen de logistieke modules. Alle SAP functionaliteit wordt geïntegreerd in de nieuwe business suite. Aparte CRM of SCM omgevingen zijn niet meer nodig.

SAP Fiori heeft zich op gebruiksvriendelijkheid al bewezen, en is nu ook ingezet voor S/4HANA. De nieuwe user interface is volledig in SAP Fiori gerealiseerd, zoals onderstaand te zien is.


De nieuwe business suite ook On Premise

S/4HANA wordt primair via de public cloud aangeboden. Met een nieuwe codebase is SAP in staat om veel sneller innovaties door te voeren en aan te bieden aan haar eindgebruikers. Standaard functionaliteit uit de cloud afnemen en eventueel nog uitbreiden via het SAP HANA Cloud Platform.

Daarnaast is het mogelijk om S/4HANA on premise te installeren. Dan kun je profiteren van alle nieuwe voordelen, alleen dien je dan zelf voor hosting en de upgrades te zorgen. Maatwerk is mogelijk via het SAP HANA Cloud Platform of middels ABAP extensies op de on premise installatie. Als tussenvorm is de SAP HANA Enterprise Cloud beschikbaar. Je eigen SAP omgeving gehost door SAP.

Wanneer is het tijd om over te stappen naar S/4HANA?

De stap naar S/4HANA lijkt groot of ver weg. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt in fases overstappen door bijvoorbeeld eerst SAP FiCo om te zetten naar S/4HANA. De nieuwe functionaliteit in SAP Fiori schermen kan prima draaien naast de bekende SAP transacties in de SAP GUI. Hybride scenario’s waarbij on premise systemen naadloos integreren met de cloud vormt de architectuur voor de komende jaren.

De adoptie bij klanten zal vooral bepaald worden door het licentiemodel en dan met name het licentiemodel van de S/4HANA in de cloud. Hierover is helaas nog niets aangekondigd. Wanneer SAP dit aantrekkelijk weet te maken, zullen klanten snel geïnteresseerd zijn en hun eigen roadmap richting S/4HANA gaan vaststellen.

Meer weten over S/4HANA?

SAP heeft direct met de lancering een S/4HANA training beschikbaar gesteld via het openSAP platform. Ook uniek is dat je een gratis trial van S/4HANA kunt raadplegen, preconfigured en met testdata om zelf de kracht te ervaren. Deze komt binnenkort beschikbaar via http://discover.sap.com/S4HANA.

De SAP HANA Enterprise Cloud uitgelegd:
http://www.thenextview.nl/blog/sap-hana-enterprise-cloud


Blog ook gepubliceerd bij The Next View.

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

Betere performance met behulp van SAPBTP Event Mesh