Bouw een applicatie in 10 minuten ...

Vorige week tijdens de "E-SOA, what's in it for me" meeting, heb ik binnen 10 minuten een applicatie gebouwd. De bedoeling was om een maatwerk BAPI, een SAP BAPI en een webservice aan elkaar te knopen in een composite application. Als tool heb ik hiervoor de Visual Composer gebruikt. Bijgaand een verslag in plaatjes.

Start de Visual Composer in de portal. Op zich al heel bijzonder, de tool om een applicatie te ontwikkelen draait in een portal in een webbrowser:













Maak een eigen model:







De snelste variant is om meteen een iView applicatie te maken, en daarbinnen de services te plaatsen.
Selecteer het betreffende systeem, in dit geval ons IDES systeem:



















Zoek een gewenste service op, in dit voorbeeld een BAPI en sleep deze op het werkblad.
Verbind een Input Form aan de input poort en een Output Table aan de output poort en de eerste belangrijke stappen zijn gezet:











Op de achtergrond genereert de Visual Composer de (Java) code die tijdens de runtime de service / BAPI zal aanroepen. Ook de layout wordt voor je gegenereerd. Het mag duidelijk zijn dat dit in principe een Web Dynpro layout is. Als extraatje van de VC, mag je bij het deployen ook kiezen voor Adobe Flex layout. Dat ziet er net wat vet cooler uit, zo zou mijn zoontje van 7 het omschrijven.

Tijd voor de volgende stap, een tweede BAPI die de detailgegevens van de klant gaat ophalen. Ook deze plaats je op het werkblad en vervolgens verbind je de output van de eerste service met de input poort van de tweede service. Bij deze verbinding configureer je de doorgifte van variabelen:











Zo geef je aan dat CUSTOMERNO exact hetzelfde is als CUSTOMER.

Dan de webservice. Op Webservicex.net een leuke service gevonden die de weersvoorspelling van een plaats in de USA geeft. Binnen de VC maak je een webservice systeem aan met daarin een link naar de WSDL definitie. Op dat moment zijn de aangeboden services binnen de VC te gebruiken. Ook deze plaats je op het werkblad en je verbindt de output van de eerste service met de input van de weatherforecast-service. Ook hierbij dienen de variabelen aan elkaar gebonden te worden. Uiteindelijk levert dat het volgende beeld van de totale applicatie op:













De gegenereerde layout kun je nog naar eigen smaak en wens aanpassen:

























Daarna is het tijd om de applicatie naar de portal de deployen:




Na een succesmelding, kun je je eigen applicatie runnen en testen:





















En jawel, als je de tweede BAPI niet vergeet (!), dan werkt je composite application nog ook. En dat binnen 10 minuten. Als je klant daar niet blij van wordt ....

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)