Simplify your SAP system with SAP HANA Cloud Platform


Run Simple
, Next Generation Business Suite, Simplify, de one-liners vliegen je om de oren. Mooie beloftes van SAP om haar business suite te vereenvoudigen. Wat vervolgens niet helpt is om termen als Suite on HANA en Suite for HANA, de opvolgers van het bekende SAP ECC, naast elkaar te gebruiken. Wat is het verschil? Hoe helpt dit bij het vereenvoudigen van je omgeving? En wat betekent dit voor het bestaande maatwerk? In deze blog geef ik antwoord op deze en andere vragen.

Wie had dat 5 jaar geleden gedacht, de woorden SAP en Simpel in één zin gebruiken. Nu zien we dat SAP vol inzet op “Run Simple”. Enerzijds verbeteren ze de gebruikerservaring met SAP Fiori en anderzijds ze pakken de ERP suite grondig aan door deze te herschrijven. Want dat is waar SAP mee bezig is: het opnieuw ontwikkelen van SAP ERP. Waarom? In de nieuwe suite kunnen klanten optimaal gebruik maken van het HANA platform en dan met name de in-memory database.

Suite on HANA vs Suite for HANA (S/4HANA)

De vernieuwde ERP suite is begin dit jaar aangekondigd als S/4HANA ofwel Suite for HANA. De “S” staat voor simpel, “4” voor de vierde generatie suite en “HANA” voor het in-memory platform. Intussen zijn de Finance modules herschreven naar SAP Simple Finance en momenteel wordt hard gewerkt aan de logistieke modules. SAP Simple Logistics wordt naar verwachting later dit jaar opgeleverd.

Het grote verschil met Suite on HANA is dat hierbij enkel de bestaande database wordt vervangen door de SAP HANA database. Bij S/4HANA zijn de applicaties herschreven, waardoor de in-memory mogelijkheden van het HANA platform optimaal gebruikt kunnen worden. Suite on HANA is een een tussenvorm, S/4HANA is het einddoel.

De praktijk van S/4HANA en in-memory technologie

Waarom zijn we nu zo enthousiast over S/4HANA? Wat betekent de in-memory technologie in de praktijk? Denk maar eens aan een complexe MRP run. Voorheen moest je goed nadenken over alle parameters die je aan de run wilde meegeven. Eenmaal bedacht draaide de MRP run enkele uren, waarna je verder kon met je werk. In-memory technologie maakt het mogelijk om parameters ‘on the fly’ te bepalen en aan te passen. Zo kun je de meest optimale planning opstellen. Met de predictive functie kan het systeem zelfs toekomstvoorspellingen en verbetervoorstellen aangeven.
S/4HANA de Next Generation ERP Suite

S/4HANA is dus de nieuwe ERP suite van SAP, de opvolger van SAP ECC, waarin de bekende transactionele wereld is gecombineerd met de analytische wereld. Dat wil zeggen dat je op één scherm een overzicht hebt van alle financiële boekingen én een 360º overview op je leverancier of klant. Informatie die je helpt in het nemen van beslissingen.

S/4HANA wordt geleverd in drie verschijningsvormen:
  • Publieke cloud = je neemt de ERP suite als cloud dienst af.
  • Private cloud = een hosted omgeving met daarin je eigen S/4HANA installatie.
  • On premise = S/4HANA als product waarbij je hosting en onderhoud zelf regelt.

Maatwerk scenario’s voor S/4HANA

De verschijningsvorm bepaalt de mogelijkheid tot het aanbrengen van modificaties of uitbreidingen. Het bekende maatwerk dus. Bij de publieke cloud omgeving wordt de core gedeeld met andere klanten, dus is het beperkt mogelijk om het systeem aan te passen naar eigen wensen. In het geval van een private cloud omgeving kun je met de hosting partij afspraken maken over welke modificaties of uitbreidingen zijn toegestaan op het systeem. Wanneer je het systeem on premise draait heb je zelf de regie volledig inhanden omtrent maatwerk.

Deze bepaalt dus ook of je het bestaande maatwerk mee kunt nemen naar je nieuwe S/4HANA omgeving. Maar stel, je wil naar de publieke cloud omgeving migreren en deze toch uitbreiden met eigen functionaliteit. Daarvoor gebruik je het HANA Cloud Platform.
Wanneer gebruik je het SAP HANA Cloud Platform?

Het SAP HANA Cloud Platform bevat verschillende services die het mogelijk maken om:
  • Een bestaand SAP systeem uit te breiden met eigen functionaliteit (maatwerk)
  • Een bestaand SAP systeem te integreren met cloud applicaties
  • Nieuwe applicaties te ontwikkelen

Het SAP HANA Cloud Platform is dus veel meer dan alleen een in-memory database. Het bevat onder andere services zoals streaming (sensordata verzamelen), analytics (analyse van grote hoeveelheden data), security (data veilig opslaan en beschikbaar stellen), spacial (data uitbreiden met geografische informatie). Hiermee is het platform klaar voor de toekomst. Trends zoals cloud, predictive, big data en on every device, het is allemaal mogelijk met het SAP HANA Cloud Platform.

Hoe migreer je van SAP ECC naar S/4HANA?

Er zijn twee mogelijkheden om te migreren naar S/4HANA. Wanneer je momenteel de SAP ERP suite hebt en met SAP mee wil gaan richting S/4HANA, is het aan te bevelen om allereerst naar de HANA database over te stappen. Suite on HANA dus. Daarna maak je een plan voor de migratie naar S/4HANA. Dit doe je op basis van de beschikbaarheid van de nieuwe Simple modules, zoals Simple Finance en Logistics. Ook is het mogelijk om Simple Finance van S/4HANA alvast te gaan gebruiken en de overige processen te blijven draaien in je huidige SAP ECC suite.

Nog niet naar S/4HANA, maar wel cloud innovaties inzetten?

Het alternatief is om de SAP Cloud Connector op je huidige on premise omgeving te installeren en direct te starten met cloud integratie naar het SAP HANA Cloud Platform. Zo kun je meteen gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden zoals real-time dashboards, Internet of Things scenario’s met sensor data of predictive scenario's. Een interessant alternatief wanneer je snel aan de slag wil met de laatste cloud innovaties, maar nog niet je backend systeem wil upgraden naar Suite on HANA of S/4HANA.

SAP biedt veel mogelijkheden door haar laatste innovaties op het HANA Cloud Platform en S/4HANA. Innovaties die het mogelijk maken om de toekomst in te gaan en scenario’s te bedenken zijn die tot voor kort onmogelijk waren. Informatiebronnen combineren, nieuwe bedrijfsprocessen samenstellen en de nieuwste technieken gebruiken. Alles om het voor de eindgebruikers eenvoudiger te maken, zodat zij zich kunnen focussen op hun echte werk.

Meer weten? Kom dan naar mijn workshop op het VNSG Congres in de Simplification Track op donderdag 15 oktober.


Ook gepubliceerd bij The Next View

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)

UCD2, User Centered Design and Delivery