SAP HANA Enterprise Cloud, de volledige SAP business suite in de cloud

Tijdens de keynote van SAP TechEd && d-code werd s-Innovations, ook wel SAP Simple Suite genoemd, door Bernd Leukert aangekondigd. Zonder er lang bij stil te staan werd de belangrijkste aankondiging tussen alle technische details weggestopt. Opmerkelijk, want s-Innovations is SAP’s nieuwe core en daarmee de opvolger van SAP R/3 en ECC. Het SAP zoals we dat tot nu toe kennen gaat op de schop en wordt opnieuw opgeleverd in de SAP cloud, de SAP HANA Enterprise Cloud. In deze blog leg ik uit wat de SAP HANA Enterprise Cloud is en wat de overeenkomsten/verschillen met het SAP HANA Cloud Platform zijn.

s-Innovations, SAP’s nieuwe core

Een bijzondere naam voor een bijzondere aankondiging. Eerlijk gezegd denk ik wel dat de naam nog gaat wijzigen wanneer SAP echt de markt op gaat. En dat is dan weer niet bijzonder. De beloftes van s-Innovations zijn groot:
Eén gedeelde applicatie core voor de business suite, in de HANA cloud of on premise.
Eén puristisch data model, overbodige tabellen worden verwijderd door het inzetten van de in memory database.
Eén uniforme en gebruiksvriendelijke user experience.
Eén geïntegreerde SAP oplossing voor Finance, People, Procurement, Customer & Commerce, Supply Chain Management, Manufacturing, de nieuwe SAP business suite.


De eerste concrete oplossing van s-Innovations is Simple Finance. Een drastische ingreep op een van de meest traditionele onderdelen van de SAP business suite. Een combinatie van de transactionele met de analytische wereld binnen de Finance processen, mogelijk door gebruik te maken van de kracht van het HANA platform. Waar in de traditionele ECC omgeving 15 tabellen benodigd zijn voor aggregaties en indexen, zijn met SAP Simple Finance nog maar 4 tabellen nodig. Een enorme vereenvoudiging, geheel in lijn met de simplification strategie, zoals aangekondigd tijdens de SAPPHIRE.


De planning is ambitieus: 2015 is het jaar van s-Innovations, het jaar dat de nieuwe SAP core aangeboden wordt.


SAP begint met Finance en daarna volgen Customer & Commerce, Procurement en Supply Chain Management. Belangrijke innovaties die in eerste instantie gericht zijn op de sectoren dienstverlening, verzekeringen en overheid.

Waarom SAP Simple Suite?

Waarom de SAP core herschrijven? Waarom s-Innovations ofwel SAP Simple Suite? Twee belangrijke aanleidingen daarvoor zijn:
Gebruik maken van de kracht van het HANA platform: met de combinatie van transacties en analyses.
De trend naar het consumeren van IT. Afnemen van software oplossingen uit de cloud.

Simplificering om de focus te verschuiven naar business innovaties in plaats van het beheren van complexe IT landschappen. Sneller gebruik kunnen maken van big data, real time analyses, cloud en mobile mogelijkheden. Dat kan alleen als de core van de SAP functionaliteit naadloos op elkaar aansluit en dit centraal in de HANA cloud wordt aangeboden.

Niet iedereen brengt zo maar alle bedrijfsprocessen onder in de cloud. De gemiddelde SAP gebruiker heeft on premise al veel van zijn processen draaien die niet zonder meer over te brengen zijn naar deze cloud architectuur. Vandaar dat s-Innovations in eerste instantie wordt uitgebracht voor de SAP HANA Enterprise Cloud, een managed cloud omgeving met jouw eigen SAP implementatie. Je kunt hiermee zelf bepalen wanneer en hoe je naar cloud oplossingen overstapt.

Stel je hebt SAP ECC on premise. Om van de voordelen van het HANA platform te kunnen profiteren kun je naar de on premise Suite On HANA migreren. Wil je een stap maken richting de cloud, dan is het mogelijk om naar de Suite On HANA in de SAP cloud over te stappen, de SAP HANA Enterprise Cloud.

SAP HANA Enterprise Cloud (SAPHEC)

In het kort, de SAP HANA Enterprise Cloud is SAP’s Suite on HANA in de cloud. Het betreft een private cloud omgeving, jouw eigen SAP instance dus. Omdat het een private cloud betreft is het ook mogelijk om aanpassingen door te voeren om te voldoen aan bedrijfsspecifieke wensen.

Naast het hosten van de omgeving is het ook mogelijk om managed services af te nemen. Een service van SAP, waarbij zij het volledige functionele en/of technische beheer op zich nemen.

SAP HANA Cloud Platform (SAPHCP)

Wat is dan het verschil met het SAP HANA Cloud Platform? Dit betreft een public cloud omgeving. Hierin word Software As A Service (SaaS) aangeboden. Standaard oplossingen, eenvoudig te consumeren via de cloud. Met het SAP HANA Cloud Platform voorziet SAP dat klanten hun bestaande on premise omgeving kunnen uitbreiden naar de cloud, verbinden met andere cloud oplossingen zoals SuccessFactors, Concur, Fieldglass, of zelfs nieuwe cloud oplossingen kunnen afnemen of bouwen.


Onze visie

SAP’s boodschap is veranderd. Natuurlijk gaat het nog steeds over HANA. Maar daar waar het afgelopen jaren vooral over de techniek (lees: in memory database en big data) ging, gaat het nu over de voordelen voor eindgebruikers en de business. En dat is natuurlijk wel waar het omgaat. Ook begrijpt SAP dat vele klanten vanuit de on premise wereld redeneren. De stap naar de cloud wordt kleiner, begin bijvoorbeeld met het afnemen van een kant en klare oplossing binnen het SAP HANA Cloud Platform. Of migreer je huidige SAP omgeving stap voor stap naar de SAP HANA Enterprise Cloud en zet de s-Innovations oplossingen met succes voor de business in.


Ook gepubliceerd bij The Next View

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)