SAP Mobile Platform volgt nieuwe strategie

In een interview met Rick Costanzo, Executive Vice President & General Manager Global Mobility Solutions bij SAP AG, kregen we een update op de mobiele strategie van SAP. Een gesprek dat niet zozeer over de mobility bits&bytes ging, maar vooral om de voordelen voor de eindgebruiker. Mobility is niet een op zichzelf staand iets. Mobility ondersteunt een eindgebruiker in zijn proces. Het gaat tegenwoordig meer over het ontsluiten en combineren van (cloud) functionaliteit, analytische functies en big data. En het SAP Mobile Platform speelt hierin een belangrijke rol.

Waarom een Mobile Platform?

Rick Costanzo werkt inmiddels 7 maanden voor SAP, maar heeft al meer dan 15 jaar ervaring in de enterprise mobility wereld. Topprioriteit bij binnenkomst was het verduidelijken van de mobile strategie van SAP. De jaren waarin SAP bedrijven als Sybase en Syclo heeft overgenomen en het onduidelijk was waar het naar toe zou gaan zijn nu voorbij. SAP kiest duidelijk voor enterprise mobility en wil eindgebruikers dezelfde ervaring bieden met zakelijke applicaties zoals ze deze ook kennen van consumenten applicaties.
Dat gaat veel verder dan het ‘alleen maar’ aanbieden van een web applicatie op basis van SAP functionaliteit. Wat heb je aan een online web applicatie wanneer je tijdens de spits in de trein last hebt van een verstopt netwerk? In een zakelijke omgeving wordt nu eenmaal meer van bedrijfskritische applicaties verwacht. Daarom is voor enterprise mobility een platform noodzakelijk dat offline ondersteuning mogelijk maakt.

SAP heeft hiervoor twee opties:
  • SAP Mobile Platform 3.0 (nu beschikbaar) lees meer ...
  • SAP HANA Cloud Platform Mobile Services (beschikbaar Q1 2015) lees meer ...
Beide oplossingen delen dezelfde technologie en architectuur en zijn volledig opnieuw geschreven na jaren van consolidatie van bestaande oplossingen. Naast de bekende mogelijkheden als synchronisatie en security is de ondersteuning van de SAP Fiori apps een belangrijke toevoeging. Hiermee wordt het mogelijk om de SAP Fiori apps als tijdschrijven, goedkeuren inkooporders, enz. offline te gebruiken. Geen last meer van netwerk problemen, tunnels of lange vluchten met het vliegtuig. Je kunt gewoon blijven doorwerken.

Cloud versus On Premise

Dat het mobility platform in twee verschijningsvormen wordt uitgebracht heeft te maken met de architectuur bij klanten. Klanten die gebruik willen maken van de voordelen van een cloud oplossing kiezen voor SAP Mobile Services en Mobile Secure op basis van het SAP HANA Cloud Platform. Klanten met een voorkeur voor on premise installaties kiezen voor het SAP Mobile Platform. Nieuwe functionaliteit wordt in eerste instantie uitgebracht op het cloud platform (SAPHCPms) en daarna uitgerold naar de on premise variant SAP Mobile Platform. De cloud oplossing is dus geen vervanger van de on premise variant, maar een extra keuze voor klanten. En doordat beide oplossingen dezelfde basis delen zorgt SAP voor stabiliteit en consistentie, een wens van vele klanten.

Het SAP Mobile Platform, on premise of in de cloud, biedt ondersteuning voor:
  • ieder type device: smartphones, tablets en zeker ook wearables
  • ieder type design tool: eigen framework of SAP’s UI5 framework
  • ieder type applicatie: web, hybride of native
  • ieder type backend systeem
Deze brede ondersteuning heeft er wederom toe geleid dat Gartner het Mobile Platform van SAP in het kwadrant Leaders voor Mobile Application Development Platform heeft geplaatst.

Interview Rick Costanzo

In het interview komen natuurlijk het SAP Mobile Platform, maar ook de SAP HANA Cloud Platform Mobile Services, SAP Mobile Secure, SAP Mobile Place en het offline gebruik van SAP Fiori aan bod.

Jouw mobiele strategie

Start je mobiele strategie vandaag en maak gebruik van de mogelijkheden die je je eindgebruikers kunt bieden. Combineer functionaliteit vanuit meerdere backend systemen, cloud oplossingen en big data met analyses en biedt dit aan op mobiele devices als smartphones, tablets en wearables. Stap in de toekomst, verras je eindgebruikers en biedt toegevoegde waarde binnen business processen. Laat The Next View je begeleiden in dit traject door het opstellen van een strategie en architectuur. Kies bijvoorbeeld voor twee tot drie standaard SAP Fiori applicaties die je via het SAP Mobile Platform ontsluit. Offline ondersteuning, security, single sign on, monitoring en logging zijn dan meteen ingeregeld. Minder gedoe voor je eindgebruikers leidt tot tevreden collega’s.


Blog ook gepubliceerd bij The Next View.

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

Betere performance met behulp van SAPBTP Event Mesh