Skip to main content

SAPience 06

Het is voorbij de SAPience editie 2006. Ik denk dat ik namens vele collega’s spreek wanneer ik zeg dat we terug kunnen kijken op een geslaagd evenement! Even een terugblik vanuit de SAP development hoek (die drie met rode t-shirts en zéér groene opdruk).
Internet was niet beschikbaar, gelukkig had Thalita de hand weten te leggen op een UMTS kaart. Daarmee waren wij verzekerd van internet toegang en konden we de demosystemen op de partnerport bereiken. Nu waren we in het pittoreske Zeewolde, en daar hebben ze nog geen UMTS netwerk, dus schakelt zo’n kaart automatisch over op GPRS. De snelheid van zo’n verbinding is te vergelijken met pindakaas, mét nootjes, door een rietje. Traag dus. Met als gevolg dat, ondanks alle voorbereidingen, de visual composer het niet wilde doen. Dat levert 2 uur voor de start van de demo’s een gezonde (?) dosis spanning op. Gelukkig was chef Portals (Filip) in aantocht. Met schroevendraaier in de hand en de rust zelve, configureerde hij de portal zo dat de applicatie toch wilde draaien. Dank je, Filip!

Om 14:00 startte onze parallelsessie. We wisten dat 3 onderwerpen in één sessie uitdagend zou zijn, maar dat het zo uitdagend was… 15 minuten per persoon en daarin de tool uitleggen, een demo applicatie opbouwen en de demo geven… dat resulteert in een high-speed presentatie. Geen tijd dus voor het publiek om in een after lunch dip terecht te komen. Achteraf zijn we wel heel snel door de stof heen geklikt. Uiteraard zijn we altijd bereid om de sessie nog eens over te doen, maar dan met meer tijd ;-)


Ronald trapte af met een demo van een Web Dynpro applicatie gemaakt met de SAP NetWeaver Developer Studio. Door aan te geven welke componenten je wilt gaan gebruiken genereert de studio de benodigde Java code. Slechts enkele regels code moesten toegevoegd worden om de BAPI call naar het SAP systeem te regelen. De Data en UI layer werden volledig gegenereerd.Jan-Willem was next. Hij liet zien dat we als developers eindelijk een volwaardige formulieren editor hebben gekregen. Eindelijk drag en drop van veldjes en WHYSIWYG layouten van een formulier. De tool is beschikbaar binnen de SAP NetWeaver Developer Studio, maar ook binnen de vernieuwde ABAP Workbench. Aan u de keuze.
Als laatste was ik aan de beurt. Waar de vorige heren toch nog enkele regels code moesten invoeren, aan mij de uitdaging om geheel code vrij een applicatie te bouwen. Modelleren eigenlijk. Een kijkje in de toekomst zogezegd. Want dit is waar het naar toegaat. In alle drie de tools wordt door het modelleren en het gebruik van templates, de code ‘onder water’ gegenereerd.

Comments

Popular posts from this blog

SAP Fiori and SAP Screen Personas finally free for SAP customers

This week the SAPPHIRENOW event takes place in Orlando, a yearly event where SAP announces its strategy and new products. On Tuesday Bill McDermott, the CEO from SAP, did some major announcements . All with regard to making SAP simpler. In this blog I will describe the license changes for SAP Fiori and SAP Screen Personas. These new UI innovations are now part of SAP’s maintenance fee. SAPPHIRENOW keynote

Thank you @CiberNL and hello @TheNextView

Another strange moment in my professional life, I will leave Ciber to join The Next View  March 1st. Time to have a short retrospective . Team picture at outing 2010 First of all I am proud , proud on our SAP NetWeaver team: Alice, Arnaut, Bernard, Dave, Dennis, Frank, Guido, Harrie, Iemke, Igor, Jeroen, Juan-Jose, Laurens, Leo, Marc, Michael, Ravi, Roel, Ronan, Sanket, Steven, Ted, Tim, Wim and Vladimir. 

What about virtual / augmented reality and UI5?

This years #UI5Top5 does not include AR/VR apps. What do you think? When will we meet AR/VR in a business context? Do you want a UI5 Top 5 in 2019 or do we focus on Immersive Experience (Augmented, Virtual, Mixed and Assisted Reality) in stead?