(Foto) verslag reis naar India

Tjonge het viel niet mee om een selectie te maken uit de 200 foto's die ik in 4 dagen India heb gemaakt. Daarom duurde het ook zo lang ;-)
Bijgaand dan toch een poging om jullie te laten delen in de indrukken die we hebben opgedaan.

Maandag
Vlucht naar Mumbai, 9 uur vliegen en, door onze zomertijd, 3,5 uur tijdverschil bij aankomst. Wat meteen opvalt, hoe kan het ook anders, is de temperatuur. Het is er warm, ook 's avonds om 23:00. Op straat valt meteen de stoffigheid en de indringende geur op. En dan zeg ik het nog netjes. Vanaf het vliegveld direct naar ons erg luxe hotel. Het is nog druk op straat, Mumbai is een stad die 24 uur per dag leeft. Daar heb ik inmiddels wel beeld bij ja.
Op de rit meteen al de eerste confronterende ervaringen: er zijn mensen die helemaal niets hebben en gewoon op straat slapen.

Dinsdag
Beginnen met een heerlijk ontbijt en daarna per taxi naar Mumbai 1. Op de planning staan gesprekken met de collega's die naar Nederland willen komen. Ook maken we kennis met het management van de SAP club.


Het uitzicht vanuit de hotelkamer, let op de enorme pijpleidingen die de watervoorziening van Mumbai verzorgen.


Foto van de SPEED cubicle. Let op de prijs die het team gewonnen heeft voor de goede performance. Op het whiteboard staat E268a, net weer opgeleverd. Kun je je die nog herinneren Martine?


Even uitrusten tussen alle cubicles in.


Van boven ziet het er -apart- uit. Druk of drukkend misschien. Toch, wanneer je binnen een cubicle zit, is het goed mogelijk om er geconcentreerd te werken. Moeilijk voor te stellen, zeker wanneer je weet dat er in Mumbai 1 zo'n 1000 mensen werken.

's Avonds eten we in het hotel, op uitnodiging van collega Jac Cremers, onze rightshore delivery manager met als locatie ... Mumbai. Op Oxygen is net nog een stukje verschenen over een dag uit zijn leven. Ook aan tafel zitten Han en René, twee collega's van de Java club die daar zijn om hun projectteam te bezoeken.

Woensdag
Een dagje op en neer naar Bangalore, anderhalf uur vliegen. De wekker gaat om 4:30 en dat is vroeg, ERG vroeg. Om 5:00 worden we met de taxi naar het vliegveld gebracht. Roomservice komt nog even een take-a-way-ontbijt brengen. Twee sandwiches met kaas, pakje sap en ... frietjes (echt waar). Ik heb voor de frietjes vriendelijk bedankt en de rest hebben we op het vliegveld opgegeten.


In Bangalore ontmoeten we het DHL offshore team en kan ik wat DHL gadgets aan hen uitdelen, een sjaal bijvoorbeeld ;-) Het is er 36 graden. De cadeaus worden hartelijk ontvangen en het is fijn om eindelijk de mensen achter het mailadres en de issuelogs te ontmoeten.


Onderweg komen we ook nog een koe tegen die staat te genieten van een banaan. Uiteraard is het een heilige koe, hij kan gaan en staan waar hij wil. Omdat alle Goden geboren worden uit de buik van een koe, is de koe een heilig dier.

's Avonds diner met onze nieuwe vrienden in het JW Marriot hotel. Prachtig en zeeeer luxueus.
Moe maar voldaan val ik 's avonds weer in bed. Zoveel indrukken, zoveel straatbeelden, zoveel kleuren en geuren en zo lekker eten. Pfff dat moet ik even aan de binnenkant van mijn ogen verwerken -)

Donderdag
Hindoestaans nieuwjaar, geen vuurwerk vandaag dat gebeurt net als bij ons op 31-12, en dus een vrije dag. Samen met onze 2 Java collega's stappen we in de auto van onze gids Michael en hij rijdt ons rond door Mumbai.


We beginnen bij de Laundry, de wasserij van Mumbai. Middels een indrukwekkende logistiek zorgen zij ervoor dat van overal en nergens in Mumbai de was wordt opgehaald en terugbezorgd. Er schijnt niets kwijt te raken. Ook hier weer veel tegenstellingen: de schone was, op kleur gesorteerd, hangt netjes te drogen naast de daken waarop het vuil wordt verzameld.


Dan een respect afdwingend bezoek aan het Gandhi museum. *AL* zijn aardse bezittingen zijn op bovenstaande foto uitgestald.


Verder door de stad, in het voor ons Nederlanders onvoorstelbare verkeer, en snel een plaatje maken van een station. Volgens Gareth een hoog Harry Potter gehalte, en ik ben het wel met hem eens.

Na nog een bezoek aan een lokale schoenenmarkt, waar ik me toch wel heel erg bekeken voelde, nog even langs een warenhuis voor wat souvenirtjes.


Zomaar (?) een straatbeeld.


En nog een straatbeeld, een winkelier met zijn volledige voorraad op zak.


Na een vermoeiende dag, nog even wat avondfototjes maken van de skyline van Mumbai. Tipje mijnerzijds: zorg voor een lange broek en dichte schoenen wanneer je in de schemering foto's gaat maken. Anders zou het wel eens zo'n 25 (!) muggenbulten kunnen opleveren. Hmmm incubatietijd malaria is 2 weken, nog één week dus }-)

Vrijdag
Laatste dag voor de laatste afspraken. Ook heb ik op verzoek de SAPience presentatie overgedaan, inclusief de onderwerpen van Ronald en Jan-Willem. Dit keer heb ik iets meer tijd genomen, twee uur in plaats van drie kwartier ;-)
Om 19:00 gaan we naar het vliegveld waar om 0:20 de reis terug naar huis begint.
Veel indrukken opgedaan, ik probeer ze nog steeds te verwerken. Het is een mooi land, ondanks de flinke contrasten in rijkdom. De Indiërs zelf, opgegroeid met dat beeld, maken zich er niet zo druk om. Het is hun lot, karma. Wanneer ze dit leven goed ondergaan, zal het volgende leven beter zijn. Wat een heerlijke berusting in het lot en er gewoon het beste van maken. Ik denk dat veel Westerlingen daar nog veel van kunnen leren.

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)