SAP’s innovators dilemma

Een nieuwe productstrategie met een volledige nieuw applicatieplatform. SAP vaart duidelijk een nieuwe koers om de huidige technische mogelijkheden optimaal in te kunnen zetten om bedrijfskritische processen te kunnen ondersteunen. Soms dien je je strategie dan ook radicaal aan te passen. De SAPPHIRE stond volledig in het teken van de nieuwe strategie. Hoe kan het nieuwe SAP HANA Cloud platform oplossingen bieden en hoe draagt dit bij aan de versimpeling van je processen?


SAP’s productstrategie 2014

Tijdens de SAPPHIRE NOW deelt SAP haar productstrategie met haar klanten. Dit jaar ging het anders. Waar de afgelopen jaren de focus vooral op nieuwe technologie lag (Mobile, In-Memory database, SAP HANA als platform) ging het dit jaar over simplificatie.
  • Het vereenvoudigen van de user experience voor eindgebruikers door middel van SAP Fiori
  • Het vereenvoudigen van beheer door de functionaliteit in de cloud aan te bieden
  • Het vereenvoudigen van de licentiestructuur door SAP Fiori en SAP Screen Personas gratis aan te bieden. 
Op de licentiestructuur heeft SAP echter nog wel een weg te gaan.

SAP haakt hiermee in op de wens van vele klanten, vertel niet alleen welke nieuwe technologie beschikbaar is of komt, maar maak duidelijk hoe deze technologie kritische bedrijfsprocessen ondersteunt. Het gaat immers om de oplossing niet om de onderliggende technologie.

Het Innovators Dilemma

Ook SAP liep tegen het Innovators Dilemma aan. Grote ondernemingen zijn vooral bezig met het verbeteren van de eigen producten. Gevaar is dat nieuwe ontwikkelingen in de technologie hierbij over het hoofd worden gezien.

Clayton M. Christensen, professor aan de universiteit van Harvard, heeft op dit gebied onderzoek uitgevoerd en stond samen met Hasso Plattner, voorzitter raad van bestuur SAP, op het podium om dit toe te lichten. Echte groei van je bedrijf komt niet via het continu verbeteren van je producten (sustaining innovation), maar door de ontwikkeling van radicaal andere oplossingen (disruptive innovation). Maak je producten eenvoudiger, begerenswaardiger en betaalbaarder. Dat zorgt voor échte groei.



Met het SAP HANA Cloud Platform heeft SAP zo’n disruptive innovation te pakken. Een bijkomend dilemma is dat veel klanten moeite hebben om een dergelijke innovatie in haar eigen omgeving te plaatsen.

De toekomst van Enterprise Applications

Het is natuurlijk ook ‘eng’ om dingen radicaal anders te gaan doen. Dat vond SAP zelf ook, toch worden de 400.000.000 regels code aangepakt. “We moeten wel, als we willen overleven”, aldus Hasso Plattner. “Het moet eenvoudiger.” Maar om hedendaagse hardware mogelijkheden goed te kunnen gebruiken, dient de software opnieuw ontworpen te worden. Trends hierbij zijn:
  • Cloud: infrastructuur en applicaties in de cloud, de verschuiving naar het consumeren van IT oplossingen;
  • In-memory database: geen data aggregaties meer, zodat je altijd naar de meest recente data kijkt;
  • Inzicht in de huidige stand van zaken omzetten in voorspellingen voor de toekomst door het uitvoeren van ‘what-if’ scenarios.
Daarmee kun je als bedrijf terugkeren naar je basis, je roots. Je kunt echt begrijpen wat jouw klanten willen en ze daarmee helpen.

De stap naar het SAP HANA Cloud platform is vergelijkbaar met de stap van het mainframe (SAP R/2) naar de client/server architectuur (SAP R/3). De weerstand en onbekendheid van de vroege jaren 90 zijn weer helemaal terug. SAP doet er dus goed aan om duidelijk te maken wat de business waarde is van het platform.

SAP HANA: the great simplifier

HANA wordt door SAP gezien als de ‘great simplifier’. Het platform maakt een aantal verschuivingen mogelijk:
  • Van product denken naar service denken
  • Van eigenaarschap naar consumptie
  • Van transactie georiënteerd naar beslissingsondersteunend

Een concreet voorbeeld is SAP Simple Finance. De bestaande en robuuste code voor financiën is beschikbaar gemaakt in de SAP HANA Enterprise Cloud (HEC) en is uitgebreid met:
  • Finance adds on for business suite (o.a. SAP accounting, SAP cash management
  • In memory database waar geen aggregaties meer in voor komen
  • Uitgebreide drill downs, analyse en voorspellende mogelijkheden op live data
  • Gebruiksvriendelijke user interface (SAP Fiori)

De komende maanden wordt de ‘Simple’ formule ook voor Inventory Management, Sales en ATP, Manufactoring en Purchasing toegepast.

SAP’s core competentie

SAP keert hiermee terug naar haar core competentie, het bieden van oplossingen die complexe business processen vereenvoudigen. En door deze in een gebruiksvriendelijke user interface aan te bieden zijn ze ook toegankelijker dan ooit. Gebruikers zullen ervan smullen.

Wat betekent de boodschap van de SAPPHIRE 2014 voor jou?
  • Denk niet waarom SAP met een nieuw platform komt, maar bedenk hoe je jouw eindgebruikers beter kunt ondersteunen met de nieuwe mogelijkheden die dit platform biedt.
  • Zorg voor beslissingsondersteunende bedrijfsapplicaties, zorg voor inzicht en zorg voor voorspellingen. Daarmee kun je je binnen je eigen markt onderscheiden en groeien.

The Next View is partner in de ‘versimpeling’. Minder gedoe is immers ons credo. Graag tekenen we de roadmap voor jouw processen, user experience en landschap samen met je uit.


Ook verschenen als blog bij The Next View.

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)