SAP HANA Cloud Platform Mobile Services

SAP introduceert SAP HANA Cloud Platform Mobile Services, of anders gezegd Mobile Services: een SAP Mobile Platform in de cloud. Heb je het mobile platform nog niet in huis, maar wil je wel een centrale oplossing voor de ontsluiting van SAP naar mobiele applicaties? Dan is deze nieuwe cloud oplossing van SAP zeer interessant voor jou. Temeer omdat het licentiemodel eindelijk een laagdrempelige instap mogelijk maakt. In deze blog leg ik uit dat de cloud versie niet zomaar een gehoste omgeving van het SAP Mobile Platform is. Ook ga ik in op de kansen van deze nieuwe oplossing voor jouw organisatie.

Van on-premise naar de cloud

De mobile services zijn min of meer tegelijk aangekondigd met de nieuwste versie van de on-premise variant, het SAP Mobile Platform 3.0. Nog even voor de duidelijkheid: de on-premise variant installeer je dus ‘thuis’ in je eigen omgeving. Met een cloud versie neem je de diensten af en heb je verder geen omkijken naar het technisch beheer ervan.

Waarom zou je het SAP Mobile Platform overwegen?

Om veilig en beheersbaar bedrijfsfunctionaliteit en gegevens op mobiele devices aan te bieden aan je eindgebruikers. Een mobile platform biedt functionaliteit vanuit meerdere backend systemen aan en houdt deze synchroon. Wanneer je even geen verbinding hebt kun je toch doorwerken en zullen gegevens als er weer verbinding is op de achtergrond gesynchroniseerd worden.


Wat is SAP HANA Cloud Platform Mobile Services?

Met SAP HANA Cloud Platform Mobile Services is het mogelijk om mobiele applicaties te bouwen, uit te breiden en te draaien in de SAP HANA Cloud. Het is weer een stap binnen de simplification strategie van SAP. Dit maal gericht op Enterprise Mobility door vereenvoudiging van de ontwikkeling en het beheer van mobiele applicaties in een zakelijke omgeving. Het platform is faciliterend en nu SAP het in de cloud aanbiedt, hoef je het mobile platform niet eerst binnen je eigen landschap te installeren. Geen zorgen meer over het onderhoud en technisch beheer! Je kunt je volledig richten op je eindgebruikers en hun processen.

Het licentiemodel van mobile services maakt de toegang tot enterprise mobility veel laagdrempeliger dan voorheen. Geen torenhoge investeringen vooraf, enkel een abonnement met kosten per gebruiker per maand, naar verwachting enkele euro’s per gebruiker per maand

Verschillen en overeenkomsten met het SAP Mobile Platform

De SAP HANA Cloud Platform Mobile Services bieden dezelfde functionaliteit als het on-premise SAP Mobile Platform (SMP), zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van offline applicaties. Alleen wordt dit nu ‘As A Service’ aangeboden. Is SAP HCP Mobile Services dan een door SAP gehoste versie van het SMP? Nee, dat is het zeker niet. SAP heeft op het HANA Cloud Platform een volledig nieuw Mobile Platform ontwikkeld. En dat is anders dan bij het SMP3.0, wat namelijk een door geëvalueerde versie is van de combinatie tussen Sybase en Syclo.


De mogelijkheden van het on-premise 3.0 platform en de nieuwe cloud services zijn hetzelfde. Beide platforms ondersteunen native –dus zeer specifiek voor een device/operating system– én hybride –draait op elk type device– applicaties.

Gelukkig heeft SAP ook gezorgd voor onderlinge uitwisselbaarheid. Apps die ontwikkeld zijn voor het huidige SMP3.0 kunnen ook middels de cloud oplossing ondersteund worden. Alleen de metadata driven applicaties van het Agentry platfom, ofwel de voormalige Syclo applicaties, worden niet door de cloud services ondersteund.

Kenmerken SAP HANA Cloud Platform Mobile Services

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden springt vooral de Kapsel ondersteuning er bovenuit. SAP Kapsel, gebaseerd op Apache Cordova, maakt het mogelijk om cross-platform applicaties te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je één keer een applicatie ontwikkelt en dat Kapsel ervoor zorgt dat het op meerdere type devices draait. Daarnaast maakt Kapsel offline gebruik van applicaties mogelijk. Apps die zijn gebaseerd op het OData model kunnen volledige offline draaien. De mobile services dragen dan zorg voor de synchronisatie met de backend. Administratie omtrent apps en gebruikers wordt aangeboden in een Fiori-like interface. Ook hier staat gebruikersvriendelijkheid weer centraal.


Doordat Mobile Services is gebaseerd op de SAP HANA Cloud, is integratie met andere cloud oplossingen volledig ondersteund. Een on-premise SAP backend is eenvoudig aan te sluiten met de SAP Cloud Connector.

Eindelijk mobility zoals het bedoeld is

Met de ontwikkeling van het nieuwe platform laat SAP duidelijk de richting voor de toekomst zien. Met minder gedoe je eindgebruikers ondersteunen door processen en data te ontsluiten naar mobiele devices. Mobility afnemen als een service, dat maakt het opstellen van een business case veel eenvoudiger. En door de ondersteuning van SAPUI5 zijn ook de user interfaces zeer gebruiksvriendelijk. Eindelijk mobility zoals het bedoeld is: in dienst van de eindgebruiker en zijn proces. En dat gecombineerd met een zeer aantrekkelijk licentiemodel.


Blog ook geplaatst bij The Next View

Comments

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

Betere performance met behulp van SAPBTP Event Mesh