CAF, droom of werkelijkheid


Vorige week dinsdag trokken we met zijn vieren (Architect Martin, MDM Martijn, Roberto XI en ikke) naar Walldorf om aldaar bezig te gaan met

Preview and testing of the SAP new BPP version

Al snel bleek dat de verwachtingen niet helemaal goed waren gemanaged. Het bleek te gaan om een

Enterprise services go to market check workshop

Hierbij werd een beroep gedaan op mijn CAF (Composite Application Framework) expertise... tja daar wordt je wel even stil van hè. Ik had het boek net binnen ;-) en verder dan wat persoonlijke interesse en een aantal sessies op de TechEd van vorig jaar was ik nog niet gekomen.

Al met al werd het toch een interessante sessie, door de aanwezigheid van een gemixed Capgemini gezelschap konden we moeilijke vragen op de SAP-ers afvuren en ontstonden leuke discussies.
Tegelijkertijd kon ik met het CAF spelen door een service, aangeboden door de ES Workplace, opvolger van het ESA preview system, op te nemen in een composite app. Dit met behulp van de SAP NetWeaver Developer studio. Hiervan is versie 7 (ze zijn van 2 naar 7 gesprongen) inmiddels te downloaden via SDN, en ja dan is de composite applications perspective ineens wel toegankelijk.

De visie achter CAF is dat een applicatie gemodelleerd in plaats van gecodeerd wordt. Het spelen ermee was dan de werkelijkheid, het feit dat de service met nog een aardig stuk Java code geactiveerd moet worden, maakt het voor mij nog een droom.

Spelen stimuleert en dus gaan we hiermee verder en hoop ik binnenkort te melden dat we de eerste compositie in B op een demo SAP omgeving van Capgemini hebben staan. Met dank dan aan Ronald Kleijn, die voor de broodnodige Java code zal zorgen.

Comments

Anonymous said…
Twan,

Je hebt het over de NWDS versies 2 en 7. Versie 7 is gelijk getrokken met de SAP-versie (of eigenlijk de WAS-versie) versie 7. Dus de NWDS 7.x gebruik je met het ontwikkelen op de een WAS 7.x, en de NWDS 2.0.x gebruik je om te ontwikkelen op een WAS 6.x Momenteel worden beide versies nog ondersteund en komen er nog voor beide versies updates uit.
tbroek said…
Hi Jan-Willem, bedankt voor je aanvulling.

Popular posts from this blog

Professional Scrum Master \o/

SAP TechEd Top 10 (2010)